70-jarige timmerman gaat met zijn tijd mee

Online timmertips van Koos zijn goud waard

De online timmertips van Koos Overdevest uit Vlaardingen zijn een begrip bij timmerend Nederland. Met 10.000 abonnees op zijn YouTube-kanaal en tienduizenden weergaven per videotip timmert de 70-jarige oude rot aardig aan de weg. Ondanks zijn leeftijd heeft deze zzp’er al ruim 800 video’s gemaakt. En is hij nog niet van plan om te stoppen.

“Nee, zeker niet. Ik ga door tot ik er geen zin meer in heb. En zolang mijn gezondheid het toelaat.” Dat zit wel snor bij deze onvermoeibare
vakidioot, die verandert in een ware spraakwaterval als het over ‘zijn’ vak gaat. “Ik kom uit een sterk geslacht. Het timmeren en de videoopnames kosten me relatief weinig moeite. Het gaat bij wijze van spreken als vanzelf. Ik doe het allemaal zelf; het werk zit als een tweede huid om me heen.” We spreken Koos in zijn historische bovenwoning in Vlaardingen met op de begane grond zijn werkplaats, waar de meeste video’s worden opgenomen. Hij woont en werkt hier al 27 jaar, nadat hij vanuit een klein schuurtje in zijn vorige arbeidershuis in Vlaardingen was begonnen als zzp’er. In 1980 begon hij aan zijn
avontuur als zelfstandig timmerman, omdat hij in de crisisjaren van de jaren tachtig ‘overbodig’ werd als bouwkundig tekenaar bij architectenbureaus en gemeenten.

Kennis en kunde delen

“Het was indertijd nog niet zo makkelijk om als zelfstandig timmerman te beginnen. Toen ik de Kamer van Koophandel vertelde dat ik een HTS-opleiding had genoten, was het pas goed. In de toen nog internetloze periode ging hij de boer op met folders en advertenties in huis-aanhuisbladen om zijn eenmansbedrijf te promoten. “Ik had indertijd een vrij unieke positie als zzp’er en bouwde daarom snel een klantenkring op. Ik werd weleens ingehuurd door aannemersbedrijven, omdat ik zo flexibel was. Het gros waren particuliere opdrachten.” Eind jaren negentig kreeg Koos steeds meer concurrentie van zzp’ers en liep de klandizie wat terug. “Ik moest mezelf weer op de kaart zetten. Toen kreeg ik het idee voor een online immertipkanaal.

Afgezien van promotie vind ik het geweldig leuk om mijn timmerer – varingen te delen met anderen. Toen ik timmerman in opleiding was, kreeg ik allerlei nuttige tips van mijn ervaren collega. Toen bestond nog de meester/gezel relatie. Veel timmermannen verlieten in de jaren tachtig het vakgebied, waardoor het vak niet meer werd doorgegeven aan jonge, onervaren collega’s. Ook het afschaffen van de LTS droeg daaraan bij. Ik vind het belangrijk om mijn kennis op deze manier door te geven.” 

Of zijn online timmertipkanaal een kennishiaat invult? “Misschien, dat weet ik niet. Het is moeilijk na te gaan wie er reageren en wat ze uiteindelijk met mijn tips doen. Het enige dat ik weet is dat kijkers steeds langer naar mijn video’s kijken. In het begin deelde ik vooral allerlei handigheidjes die een timmerklus eenvoudiger maken. Dat waren vooral korte video’s. Tegenwoordig zijn de video’s wat langer omdat ik complete projecten van mezelf – ik noem het timmerervaringen – laat zien.”

Veel reacties

Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd gaat Koos Overdevest met de moderne tijd mee. Hij benut de laatste technieken op het gebied van video. Schafte een kleinbeeld videocamera aan, inclusief een studiolamp om zichzelf goed uit te lichten als hij iets demonstreert. Enkele looplampen lichten het gereedschap mooi uit. “Ik heb allerlei cursussen gevolgd: van scenarioschrijven tot en met een filmcursus. Technieken die ik daar geleerd heb komen mooi van pas. Eigenlijk gaat het presenteren en demonstreren vanzelf; ik heb nooit moeite gehad om over mijn vak te praten. Ik vind het prachtig als mijn kennis en kunde voor de eeuwigheid wordt vastgelegd. Tijdens technieklessen van scholen worden mijn video’s gedraaid, als leerstof voor de kinderen. Dat vind ik schitterend! Ik maak geen video’s voor mijn eigen glorie of om mezelf als timmerman te onderscheiden. Echt veel meer klandizie heb ik er niet door gekregen. Het is geen verkoopkanaal, hè? Ik krijg wel veel reacties: dankbare respons omdat mensen veel hebben gehad aan mijn tips, maar ook wel mensen die het beter weten: zou je het niet zus of zo aanpakken… Tja, dat kan. Ik pretendeer niet alle wijsheid in pacht te hebben. In het timmervak leiden meer wegen naar Rome. Ik doe het op mijn manier en zo demonstreer ik het. Wat dat betreft ga ik geen langdurige chatsessies aan met mensen die het beter weten.”

Slow tv

Ondanks dat hij al pensioen geniet, voert Koos dagelijks betaalde klussen uit: voornamelijk onderhoud- en renovatiewerkzaamheden. Hij kiest projecten uit die hem plezier doen; bijvoorbeeld het herstel van houtrot van een raam of de montage van een steektrap. De videocamera is zijn met gezel en toont hoe Koos een project aanpakt. “De video’s zijn veel langer geworden, omdat ik stap voor stap het traject laat zien. Slow tv, haha. Gemiddeld kijken mensen ruim 4 minuten naar mijn video’s. Vanuit de werkplaats laat ik kortere video’s zien en geef de mensen dan handige tips. Zoals? Nou, bijvoorbeeld hoe je een lijmklem vastzet of hoe je het best een bepaald gereedschap hanteert. Ik heb tig ideeën die ik demonstreer. Wat dat betreft blijft het stromen. De teller staat al op 800 video’s en ik ben nog niet van plan te stoppen.”
www.youtube.com/user/ timmermankoos

T: 0623877200 | Sterkerstraat 31 | 7481 JV Haaksbergen|
E: info@rijnbachtextvisual.nl | I: www.rijnbachtextvisual.nl

6 + 9 =

Naar de Online-versie van dit artikel

Project beschrijving

Project:  Redactioneel artikel over online timmerman en zijn toegevoegde waarde

Opdrachtgever: Eisma Media

Vakblad: ZZP-er in de Bouw

Meerwaarde: Praktische online tips voor timmerwerkzaamheden van zzp-er

Share This