Je wilt een bepaald rendement uit online acquisitie

Fraai voor het milieu en de portemonnee

Groendaken: een lucratieve, relatief makkelijke klus

De aanleg van een groendak moeilijk en duur? Wij horen het menig dakdekker zeggen. Collega’s die er ervaring mee hebben opgedaan, beweren het tegenovergestelde. Het is een relatief gemakkelijke klus als je je maar aan de regels houdt.  En lucratief bovendien, omdat het de waarde van de woning verhoogt en er goede winstmarges voor de dakdekker te behalen zijn.

Gezien de klimaatveranderingen en de roep om verduurzaming op onze aarde staan groendaken in de belangstelling. Ze dragen bij aan een gezonde leefomgeving en zorgen voor minder wateroverlast. In de zomer zorgt een groendak voor een aangename verkoeling omdat de planten het zonlicht weerkaatsen. De verblijfsruimten raken minder snel opgewarmd, waardoor de airco minder hard hoeft te draaien. Dat scheelt dus energieverbruik.  Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat elke 20% toename van groen in de stad  de piektemperatuur in warme periodes met een graad naar beneden drukt. Met de hete zomer in 2018 op het netvlies houden bewoners met een groendak het hoofd koel!

Bereid je goed voor

Ondanks alle voordelen van een groendak neemt menig dakdekker een afwachtende houding aan. Te ingewikkeld, te duur, zo klinkt het… Het tegendeel is waar, want wie zich goed voorbereidt en de instructies bij de aanleg van een groendak naleeft, heeft niets te vrezen. “Royal Roofing Materials helpt je goed op weg. Ze adviseren je om de staat van de dakconstructie, de leeftijd van de dakbedekking en de belastbaarheid van het dak te controleren voordat je met de aanleg begint”, zegt Eddy Clements van Clements Daktechniek die sinds 5 jaar ervaring heeft met groendaken. “De onderliggende dakbedekking moet absoluut waterdicht zijn. Ga niet zo maar een groendak aanleggen. Als het dak bijvoorbeeld 20 jaar oud is en de dakbedekking over 5 jaar gerenoveerd moet worden, kun je de aanleg beter uitstellen.”

Er is absoluut geen bewijs dat een groendak per definitie gevoeliger is voor lekkages. Integendeel, een groendak is duurzamer dan een andere dakbedekking omdat de beplanting de dakbedekking beschermt tegen UV-licht en een natuurlijke barrière opwerpt tegen verwering.

Dalende energielasten

Een tweede vooroordeel is dat een groendak duur zou zijn. Ja, de investering is relatief hoog maar daarentegen dalen de energiekosten, omdat met een hete zomer de airco minder hard hoeft te draaien. Het groendak zorgt voor een koeler binnenklimaat. Daar komt bij dat de bewoner langer een groendak langer meegaat dan een andere kunstmatige dakbedekking.  “Bovendien”, zo houdt Clements de critici voor, “verstrekken bepaalde gemeenten subsidies voor de aanleg van een groendak. De gemiddelde ondersteuning bedraagt circa 30 euro per m2, terwijl de aanlegkosten tussen de 55 à 85 euro per m2 bedragen. Zodoende wordt een groendak financieel haalbaar”.

Lucratief

Voor de dakdekker zijn groendaken een lucratieve markt, omdat de winstmarges vrij hoog zijn en de inspanningen relatief gering. Er bestaan kant-en-klare systemen met cassettes. De mos-sedummatten rol je uit over de laag substraat. “Het is absoluut een rendabele activiteit”, bevestigt Clements.

Volgens Gerwin ter Braack van dakdekkersbedrijf Eminent wordt het groendak in één dag aangelegd, tegelijkertijd na de aanvoer van de materialen. “Royal Roofing Materials rekent voor je uit hoeveel substraat en sedummatten of groendakcassettes er op het dak moeten komen. De belasting van het dak is aan een bepaalde last gebonden”. Daarom moet er bij bestaande daken een degelijke constructieve check worden gedaan. De dakdekker kan ervoor kiezen een constructeur in te schakelen of het zelf te doen.

Voor de bewoner is de aanleg van een groendak een waardevermeerding van de woning. Het is een aanwinst voor de aanzien van het dak; in combinatie met lagere energielasten en de langere levensduur van het dak zijn woningen met groendaken erg in trek. Een groendak verdubbelt of verdrievoudigt zelfs de levensduur ten opzichte van een kunstmatige dakbedekking.

Onderhoud

Een derde misvatting is dat het onderhoud van een groendak intensief zou zijn. Wat dat betreft verdient de term groendak enige nuancering. Er bestaan twee soorten groendaken: de intensieve daktuin en het extensieve groendak. De daktuin heeft meer onderhoud nodig omdat er dikwijls bomen en struiken in staan die gesnoeid moeten worden. Het extensieve groendak daarentegen herbergt meestal vetplanten en soms enkele grassen die weinig onderhoud nodig hebben. In het begin moet men sproeien om de wortels aan te laten slaan. Het verwijderen van onkruid is vervolgens eigenlijk het enige onderhoud. Extensieve groendaken mogen voor dit doel worden belopen, maar dit zal niet dagelijks zijn.

Meer aanvragen

Clements krijgt steeds meer aanvragen van consumenten voor de aanleg van een groendak. “Vijf jaar geleden moest ik zelf mensen enthousiast maken voor het idee; nu komen de aanvragen vanzelf. De mensen ervaren de voordelen; nadelen zijn er in mijn ogen niet. Het grootste voordeel, al is dat persoonlijk, vind ik dat een groendak een sieraad is voor je woning.”

T: 0623877200 | Sterkerstraat 31 | 7481 JV Haaksbergen|
E: info@rijnbachtextvisual.nl | I: www.rijnbachtextvisual.nl

14 + 4 =

Project beschrijving

Project: Aanleg groendak

Opdrachtgever: Royal Roofing Materials

Vakblad: TOP Magazine 

Meerwaarde: Goede aanleg groendak

Naar PDF-versie van dit artikel

Share This