Je wilt een bepaald rendement uit online acquisitie

Betere pasvorm en duurzamer dan katoen

De Meeuw neemt voortouw met circulaire bedrijfskleding

De productie van kleding blijkt één van de grootste milieuvervuilers te zijn. Bij het maken van één katoenen shirt is 2700 liter water (!) nodig. De CO2-uitstoot van alle katoenproductie in de wereld is zelfs groter dan de lucht- en scheepvaart samen. Voilà: zie hier de noodzaak voor meer duurzame en circulaire kleding. De Meeuw Bouwsystemen en Wiltec, toeleverancier van onder meer bedrijfskleding, hebben concrete resultaten op dit terrein geboekt.

Je wilt een bepaald rendement uit online acquisitie

Circulaire bedrijfskleding compleet met logo

De modulaire bouwonderneming uit Oirschot laat versleten bedrijfskleding -in eerste instantie de T-shirts en polo’s- verwerken tot ‘nieuwe’ tenues, compleet met logo en uiteraard in huisstijlkleur. Simpel gezegd laat Wiltec de oude kledingstukken shredderen in kleine stukjes die vervolgens omgesmolten worden naar granulaatkorrels. Van die korrels spuit het bedrijf opnieuw garens voor de productie van een polyester doek. Uit dat doek worden de nieuwe kledingstukken gemaakt. Deze cyclus kan zelfs tot 8x worden herhaald zonder dat het kledingstuk aan kwaliteit inboet.

Sterker materiaal en betere pasvorm

Voor Wiltec is De Meeuw Bouwsystemen pilot-partner in dit circulaire bedrijfskledingproject. De toeleverancier van bedrijfskleding heeft al ervaring met het recyclen van werkkleding naar andere producten, zoals picknickbanken. Daarvan pronkt een exemplaar voor de ingang van De Meeuw Bouwsystemen in Oirschot. Hoofd inkoop Paul Megens van De Meeuw en adviseur veiligheid en beroepskleding Guulke van der Locht van Wiltec laten op deze plek trots de eerste prototypes circulaire polo’s en shirts zien. Een medewerker van De Meeuw trekt voor de fotoshoot het shirt aan. “Wauw, zit lekker. Het materiaal ademt goed”, zegt hij enthousiast terwijl hij een duim omhoog steekt. Een stralende Van der Locht: “Het blijkt dat dit fabricaat van polyester een uitstekende pasvorm heeft, veel beter dan katoen dat veel sneller krimpt dan polyester. Bovendien ademt het materiaal meer dan katoen, zodat het shirt comfortabel draagt. En last but not least is dit circulaire materiaal sterker. Tests hebben dat uitgewezen”.

Je wilt een bepaald rendement uit online acquisitie

Medewerker De Meeuw Bouwsystemen keurt het shirt goed

De Meeuw Bouwsystemen werpt zich als modulair bouwer op als één van de koplopers in de circulaire economie. Hergebruik van gerenoveerde woonunits en bouwmaterialen staat voorop. Gebouwgebruikers betalen voor het gebruik van deze woonunits in plaats van het bezit. Elke toeleverancier van De Meeuw neemt de bouwmaterialen -variërend van gips -en spaanplaten tot vloerbedekking en kozijnen- na de gebruiksperiode terug en zet deze na een bewerking in voor een ander bouwproject. Waarom dit circulaire gedachtengoed niet inzetten voor ‘versleten’ bedrijfskleding, zo vroeg Megens zich af.

“We hebben zoveel positieve ervaringen opgedaan met circulair werken, dat we met Wiltec gelijk zaken hebben gedaan”. Mooie bijkomstigheid is volgens Megens dat de inkoopprijs niet veel afwijkt dan van een lineair kledingstuk. “We hebben de kleine meerprijs ervoor over omdat wij als ‘toekomstbouwer’ geven om het milieu”.   

Het bedrijf is eerst begonnen met het ‘laaghangende fruit’, dat wil zeggen de T-shirts en polo’s. “De volgende stap is de veiligheidskleding. “Dit soort kleding moet voldoen aan hoge waterdichtheid en vlamvertragendheid”, legt Van der Locht uit. “Circulaire kleding moet zich op dat soort vlakken nog meer bewijzen.”

Kledingfabrikanten klaar voor circulaire revolutie

Volgens Van der Locht is er wel een latent groeiende vraag naar circulaire bedrijfskleding, maar als puntje bij paaltje komt kiezen veel bedrijven toch nog voor lineaire producten. “Het enthousiasme is er wel, maar de mindset moet nog veranderen. De fabrikanten van bedrijfskleding zijn echter wel klaar voor de circulaire revolutie; de gerenommeerde leveranciers willen het aanbod circulaire kleding naar 70% van hun assortiment brengen. Daarbij gaat het voorlopig om de standaardkleding, niet de specials zoals veiligheidskleding. Bepaalde materialen, zoals het veel gehanteerde cordura, nog niet om te smelten naar een hernieuwbare grondstof, maar de ontwikkelingen gaan wat dat betreft wel heel snel!”

 De circulaire shirts en polo’s die Wiltec aan De Meeuw Bouwsystemen heeft geleverd, dragen een QR-code op de mouw. Wie de code scant krijgt de ‘reis’ te zien die het kledingstuk van herkomst tot en met bewerking heeft afgelegd. Deze trace-ability is een belangrijk bewijsstuk van duurzaamheid en circulair werken voor de klanten”, besluit Van der Locht.

Het circulaire proces in 6 stappen

  1. Innemen van de bedrijfskleding in een container of big bag
  2. Wiltec haalt de kledingstukken op
  3. Kleding wordt geshredderd in kleine stukjes
  4. De stukjes worden omgesmolten naar granulaatkorrels
  5. Van de korrels worden garens gemaakt en gewoven tot een soort polyester doek
  6. Vanuit het doek worden nieuwe kledingstukken gemaakt

Milieuvoetafdruk bij de productie van katoenen (bedrijfs)kleding

  • Katoen is wereldwijd verantwoordelijk voor 10% van de CO2-uitstoot
  • De productie van één katoenen shirt verbruikt 2700 liter water. Daardoor ontstaan watertekorten en wordt de bodem aangetast.
  • Gebruik van bestrijdingsmiddelen en chemicaliën bij de teelt om insecten tegen te gaan en het katoen makkelijker te plukken.

T: 0623877200 | Sterkerstraat 31 | 7481 JV Haaksbergen|
E: info@rijnbachtextvisual.nl | I: www.rijnbachtextvisual.nl

2 + 7 =

Naar PDF-versie van dit Artikel

Project: Achtergrondverhaal over recycling bedrijfskleding

Opdrachtgever: Eisma Media

Vakblad: Aannemer

Type project: Achtergrondverhaal

Meerwaarde: Duurzaam en milieuvriendelijk proces

Share This