Je wilt een bepaald rendement uit online acquisitie

Circulaire bouwproducten schieten uit de grond

Circulaire bouwen is momenteel een ‘hot topic’ in de bouw. Nieuwe producten, materialen en ketensamenwerkingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Voorkomend dat u door de bomen het bos niet meer ziet, zetten we enkele nieuwe circulaire bouwproducten uit 2018 op een rij. Aannemer kan onmogelijk compleet zijn; we hebben de in onze ogen belangrijkste noviteiten geselecteerd.

 Voor het gemak hebben we een verdeling gemaakt in ruwbouw en afbouw. Zodoende krijgt u een helderder overzicht van materialen en producten, soms gekoppeld aan een circulair project.

Ruwbouw

Circulair cement

De betonindustrie heeft er lang op moeten wachten, maar sinds kort is het mogelijk om cement terug te winnen uit beton. Wegenbouwbedrijf De Rutte Groep heeft een machine gebouwd die het beton scheidt in drie grondstoffen: grind, zand en cement. Het recyclen van cement is belangrijk, omdat de betonproductie veel CO2-uitstoot veroorzaakt.

De machine kan 130.000 beton per jaar verwerken. Het vrije cement, genaamd Freement, wordt weer in de betonproducten verwerkt. De Rutte Groep en het bedrijf New Horizon Urban Mining bieden het product aan bij woningcorporaties en projectontwikkelaars. New Horizon Urban Mining ontmantelt oude gebouwen en hergebruikt materialen.

Remontabele kanaalplaten

VBI heeft voor het eerst remontabele kanaalplaten bij een bouwproject in Ootmarsum ingezet. Door zo min mogelijk sparingen in de elementen toe te passen en deze met een droge verankering te koppelen aan de draagconstructie is demontage zonder schade mogelijk. De kanaalplaat kan vervolgens in zijn geheel opnieuw gebruikt worden in welke andere bouwvorm dan ook.

Studenten van de HAN ontwikkelden tijdens hun afstudeerstage bij VBI ontwerprichtlijnen voor remontabel ontwerpen met kanaalplaten. Hun bevindingen werden direct toegepast in de uitbreiding van het pand van AGRO NRG, een leverancier van zonnepanelen aan de landbouw. De kanaalplaten bestaan voor een deel uit betongranulaat. Mochten de kanaalplaten niet worden hergebruikt, dan kan AGRO NRG de kanaalplaten kosteloos retourneren aan VBI.

Dakramen van gerecycled hout

VELUX biedt dakramen van gerecycled hout. Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven voorzien 90 sociale huurwoningen met deze circulaire dakramen. A.van Liempd Sloopbdrijven heeft het hout gewonnen uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910.

In Nederland zijn (sociale)woningcorporaties steeds vaker op zoek naar duurzame oplossingen en manieren om circulair te bouwen en te renoveren, zodat ze voldoen aan nieuwe bouwvoorschriften, zoals BENG en BREEAM. De dakramen van reclaimed hout zijn FSC gecertificeerd als 100% Recycled. De VELUX Groep heeft hiermee in Europa een primeur.

Het gewonnen hout wordt verzaagd en voorbereid op het productieproces van een VELUX dakraam. Het geleverde hout wordt gelabeld met de herkomst van het hout. Het grootste voordeel van het hergebruiken van hout is dat de levensduur en opslag van CO2 in het hout met 30 tot 40 jaar wordt verlengd.  Volgens Velux zit er geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van gerecyclede dakramen in vergelijking met een standaard tuimelvenster.

Baksteen uit afval

StoneCycling timmert aan de weg met haar bakstenen die gemaakt zijn uit bouw-, sloop- en restafval. De zogeheten WasteBasedBricks worden internationaal toegepast in gevels van gebouwen, maar ook in vloeren van bijvoorbeeld winkels. De stenen bestaan uit een mix van bouwafval van porcelein, keramiek, glas en restafval van bakstenen en kunnen in diverse designs en kleuren worden geleverd. Afvalverwerkingsbedrijf SITA zorgt voor de aanvoer van het afval. De keramische fabriek St. Joris produceert de stenen.

Circulaire buitendeur

Weekamp Deuren presenteerde een buitendeur van circulair hout. Deze deur is ontwikkeld met TNO Innovatiecentrum, Biltz Bouw en Onderhoud, Amsterdam, De Stiho Groep BV, Helwig Timmerfabriek B.V, Mevo Houtindustrie, WEBO, Weekamp Deuren en afvalinzameling- en recyclingbedrijf GP Groot. Het hout is geoogst uit deuren, kozijnen, meubilair of houten gebruiksvoorwerpen. GP Groot zamelt het hout in bij sloopprojecten in plaats van dat het sloophout in de verbrander terechtkomt. Weekamp produceerde de gerecyclede buitendeur. De deur is behandeld met verf op plantaardige basis waarvoor DSM en PPG Wood Finishes verantwoordelijk zijn.

Gerecyclede betonnen dakpannen

De 23 grootste dakdekkersbedrijven van hellende daken hebben afgesproken om op jaar basis 15 à 25 miljoen betondakpannen aan te bieden voor recycling. Stichting Dakmeester en BRBS Recycling hebben dit in een convenant vastgelegd.
De dakpannen worden aangeboden aan lidbedrijven van BRBS Recycling. De pannen worden verwerkt tot nieuwe betonproducten, waaronder nieuwe betondakpannen. De recycling van oude betonpannen wordt onderdeel van de daksysteemgarantie van 15 jaar. De grootste betondakproducent Monier heeft toegezegd om een deel gerecycled materiaal te gebruiken voor de productie van nieuwe betondakpannen.

Afbouw

Circulaire isolatie

Het bedrijf EverUse gebruikt papierafval om herbruikbare isolatieplaten te maken. Oude isolatieplaten worden weer ingenomen voor hergebruik.

Het versnipperde papierafval wordt in het productieproces gemengd met antischimmelmiddelen om het materiaal brandwerend te maken. Het mengsel wordt afgebakken in een oven waardoor het isolatiemateriaal de juiste hardheid krijgt. De platen worden op maat gemaakt.

Gerecycled gips

Knauf heeft dit jaar een gipswandsysteem in gebruik genomen dat uit synthetisch gips bestaat. Dit is restmateriaal van kolencentrales. Gips blijkt zeer goed recyclebaar. De fabrikant wil toewerken naar een demontabele gipswand die makkelijk gedemonteerd kan worden en herbruikbaar is in een ander project. In feite zaagt Knauf gipselementen uit oude gebouwen en worden ze modulair toegepast in andere bouwprojecten.

Plafond van vilt

Hunter Douglas Architectural levert modulaire plafondpanelen van vilt. Het zogeheten HeartFelt paneel wordt gemaakt van niet-geweven, thermisch gevormde PES (polyethersulfon) vezels. Doordat een afwerklaag ontbreekt zijn de panelen 100% recyclebaar. De panelen zijn leverbaar in een hoogte van 55 mm, 80 en 105 mm. Vilt heeft een geluidsabsorberende werking.

Stuc van jeans en textiel

Stucpleister gemaakt van oude jeans en afgeschreven textiel. Schilder -en onderhoudsbedrijf Gebr. Van der Geest brengt Denimtex op de markt. De ruwe vezels worden vermengd met een biobased cellulloselijm waarna de pulp met een plakspaan op de muur kan worden aangebracht.

Denimtex is toepasbaar op alle ondergronden, zelfs metaal. In dat geval moet er wel eerst een primer worden aangebracht. Mogelijk is Denimtex in de toekomst te gebruiken vanuit de spuitbus. De circulaire muurpleister is tot dusver uitgevoerd in enkele kleine projecten.

Recyclebare verf

EKOTEX Graphenstone is een ecologische kalkverf dat voor 100% recyclebaar is. Vefafval hoeft dus niet te worden verbrand. Dat scheelt fors in de CO2 uitstoot.

Deze binnen- en buitenverf bevat geen oplosmiddelen, weekmakers en metalen. De verf bevat verder grafeen dat een enorme goede geleider is, waardoor de verf duurzamer en sterker is en dus langer meegaat.

T: 0623877200 | Sterkerstraat 31 | 7481 JV Haaksbergen|
E: info@rijnbachtextvisual.nl | I: www.rijnbachtextvisual.nl

14 + 15 =

Naar de PDF-versie van dit Artikel

Project beschrijving

Project:  Achtergrondverhaal over circulaire bouwprocucten

Opdrachtgever: Eisma Media

Vakblad: Aannemer

Meerwaarde: Nieuws over innovatieve circulaire bouwproducten

Share This