Je wilt een bepaald rendement uit online acquisitie

Scheidende directeur RGS Slooptechnieken trots op familiebedrijf

Slopersbloed blijft door de aderen stromen

Namens RGS Slooptechnieken bracht hij in 1981 de allereerste vracht slooppuin bij de toen zojuist opgerichte Twentse Recycling Maatschappij. Mannus Nijkamp herinnert het zich als de dag van gisteren; er verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht. De scheidende directeur van het Rijssense familiebedrijf gaat echter niet achter de geraniums zitten en blijft achter de schermen actief voor het familiebedrijf

Al ruim een halve eeuw stroomt het slopersbloed door zijn aderen en dat blijft zo. Mannus (64) zal zich blijven inzetten voor RGS als commercieel adviseur, maar dan parttime. “Dan moet ik niets meer, maar mag ik alles”, glimlacht hij. “De binding met het bedrijf blijft natuurlijk”.

Trots op de status van RGS

We zijn op bezoek bij het enorme sloopproject Indië-terrein in Almelo (zie elders in deze Puinrecycling). Het laatste grote kunstje van de scheidende directeur die bijna een halve eeuw zich heeft ingezet voor RGS Slooptechnieken, waarvan de laatste 23 jaar als directeur. Inmiddels heeft hij al het stokje overgedragen aan zoon Herman die de ‘legacy’ met verve voortzet. RGS Slooptechnieken hoort tot de 10 grootste en meest milieuvriendelijke slopersbedrijven van Nederland.  Mannus is trots op de status die het van oorsprong lokale slopersbedrijf uit Rijssen heeft bereikt. Met twinkelende ogen achter zijn bril: “Onze familie heeft onze ambities waargemaakt. In 1995, toen ik directeur werd, was er drie man personeel en nu werken er bij ons 120 mensen, waarvan 60 in vaste dienst. De opdrachtgevers kunnen absoluut niet meer om ons heen”.

Van lokale sloper tot aantoongevend slopersbedrijf in Nederland

RGS Slooptechnieken. Ooit in 1959 begonnen als sloopbedrijf van lokale woningen die het bedrijf zelf moest opkopen. De vrijgekomen materialen werden verkocht; daar leefde het gezin Nijkamp van. Mannus kwam op zijn zestiende al in de zaak werken. “Mijn oom en vader zaten in het bedrijf; het was vanzelfsprekend dat ik ook zou instromen. De LTS was een drama; ik was absoluut geen studiebol. Toen ik met een slecht rapport thuiskwam, zei mijn vader dat ik maar moest gaan werken ha ha ha”. Hij was letterlijk en figuurlijk het manusje van alles: chauffeur, werkvoorbereider, verkoper, monteur. “We sleutelden, en nu nog steeds, zelf aan onze sloopmachines; dat was heel normaal in die tijd. We werkten bij wijze van spreken dag en nacht. Een privéleven had ik nauwelijks; alles stond in het teken van het bedrijf.”

Mannus haalde nog wel zijn middenstandsdiploma, zodat hij in 1995 de ‘scepter’ kon overnemen van zijn vader. De kersverse directeur liet er geen gras overgroeien en investeerde flink in het bedrijf. “We moesten wel meegaan in de tijd, want anders waren we misschien wel kopje ondergegaan, zoals zoveel slopersbedrijven hier uit de regio. We hebben destijds het klantenbestand en het machinepark flink uitgebreid en grotere werken aangenomen in opdracht van onder anderen woningcorporaties en gemeenten.”

Investeren in nieuwe machines en markten

Mannus Nijkamp, ook bestuurslid geweest van de VERAS, ging nooit een uitdaging uit de weg. Ondanks de lastige crisisjaren die gelukkig nu achter ons liggen bleef het bedrijf innoveren in nieuwe machines (“in de slopersbranche hadden wij bijvoorbeeld als eerste een vergruizer”) en nieuwe markten.  Zo werd een verkoopkantoor in de Randstad geopend. En zie: 70% van de sloopklussen komt tegenwoordig uit die regio. Dat zijn geen kinderachtige werken, zoals de sloop van de P2 parkeergarage op Schiphol, grootschalige woningsloopprojecten en de circulaire demontage van 80.000 m2 kantoorgebouwen in Hoofddorp.

“We hebben altijd al duurzaam gewerkt”, zegt Nijkamp. “In de beginjaren werd driekwart van het hout en staal uit woningen en bedrijfsgebouwen hergebruikt. Momenteel recyclen we 98% van het vrijkomende materiaal en zijn we in staat om gebouwen zodanig te demonteren dat allerlei materialen separaat worden ingezameld en afgevoerd”.

T: 0623877200 | Sterkerstraat 31 | 7481 JV Haaksbergen|
E: info@rijnbachtextvisual.nl | I: www.rijnbachtextvisual.nl

4 + 11 =

PDF-versie van dit Artikel

Project beschrijving

Project:  Afscheid directeur Mannus Nijkamp/RGS

Opdrachtgever: Twee “R”Recycling Groep

Vakblad: Puinrecycling

Meerwaarde: Klanten Twee “R” Recycling worden op de hoogte gehouden

Share This