SLIM INNOVEREN, MET OOG VOOR DE KLANT
Hoe kan een makelaar slim innoveren, zonder afbreuk te doen aan het belang van zijn cliënt? Vastgoed zet tien innovatietips op een rij. Ellen Mouthaan van Ellen Mouthaan Makelaardij, in 2017 door de NVM-afdeling ’t Gooi uitgeroepen als meest innovatieve makelaar van het jaar, plaatst er kanttekeningen bij.
Tekst: Marcel van Rijnbach

‘Een ondersteuning voor de makelaar’
1. Chatbots inzetten
Deze online virtuele assistenten worden beschouwd als een ideaal verlengstuk van de makelaar. Ze onthouden meer dan mensen, hebben sneller toegang tot informatie en kunnen die veel sneller verwerken. Bovendien – en dat is mooi meegenomen – zijn ze nooit moe en chagrijnig… “Chatbots hebben zeker een toegevoegde waarde”, vindt Ellen Mouthaan, die in haar makelaarskantoor chatbots inzet. “Mensen willen tijdens hun werk of thuis even snel chatten over een woning die ze gezien hebben op bijvoorbeeld Facebook of funda. Zolang het maar in het belang van de klant is, vind ik chatbots een ondersteuning voor de makelaar. Het is voor ons ook een ideale leadgenerator en heeft zeker commerciële waarde.”
Bekijk een demonstratie van een chatbot voor een makelaardij
‘Mensen kunnen niet zelf hun woning verkopen’
2. Digitale woningplatforms benutten
Steeds meer mensen verkopen zelf hun woning en presenteren hun vastgoed op een digitaal woningplatform, zoals Jumba. Naast gegevens over de woning pretenderen de platforms maatwerkadvies te geven in relatie tot bijvoorbeeld een online hypotheekverstrekking. De rol van de makelaar in deze opzet wordt meer beschouwd als woonadviseur van de koper, bijvoorbeeld om informatie te geven over de woonomgeving.
Mouthaan is geen voorstander van dit soort platforms. “Mijn persoonlijke mening is dat mensen niet zelf hun woning kunnen verkopen, omdat ze dat te veel met hun eigen emoties doen en daarbij vaak de wensen van de kandidaat-koper uit het oog verliezen.”
‘Mooi overzicht van het verkoopproces’
3. Makelaarsapps gebruiken
Een overzichtelijke presentatie van de woningportefeuille en allerlei vragen, opmerkingen en mijlpalen (zoals bezichtigingen en verkoopgesprekken) via een app ontsluiten op de smartphone. De Makelaarsapp biedt tevens de mogelijkheid om online documenten te uploaden en te chatten. Ook kan er een woning worden toegewezen aan een klant via de beheermodule.
Mouthaan makelaardij werkt niet met een app, maar in een intranet-omgeving van Realworks, Move.nl, voor verkopers en voor kopers in combinatie met Copaan.
“Jazeker, een toegevoegde waarde voor cliënt en makelaar. De klant heeft een mooi overzicht van wat er allemaal al is gebeurd in het verkoopproces van de woning en daarnaast bestaat in Copaan de mogelijkheid om een relevante woning te matchen met de juiste kandidaat-koper.”
‘Ieder zijn vak; de makelaar is getraind’
4. Bewoner zelf bezichtiging laten doen
De makelaar wil een betere balans tussen privé en werk? Laat de bewoner dan bijvoorbeeld zelf de bezichtiging doen. Makelaarsland bedient zich van deze methode. Dit kantoor beweert dat het enthousiasme van de verkoper over zijn woning stimulerend werkt voor de verkoopkansen van de woning.
Mouthaan ziet dat anders: “Als bewoners zelf de bezichtiging doen zonder makelaar, dan vertellen ze ofwel honderduit tegen de kijker of ze laten hem/haar compleet los zonder informatie te geven. Ik zeg: ieder zijn vak. Een makelaar is erin getraind om datgene over de woning en woonomgeving te vertellen dat past bij de wensen van deze specifieke mogelijke koper.”
‘Duidelijk aangeven dat het een impressie is’
5. Draagvlak creëren
Foto’s van een wooninterieur of woonomgeving zodanig opfleuren dat er een mooier beeld wordt geschetst dan in werkelijkheid. Makelaars bedienen zich van gerestylde foto’s om de kandidaat-koper een idee te geven welke mogelijkheden er met de woning te behalen zijn. Geoorloofd? “Jawel”, vindt Mouthaan, “zolang je maar duidelijk aangeeft dat de gerestylede foto een impressie is hoe een woning eruit kán komen te zien. Ik hoor weleens klachten van kandidaat-kopers die op funda een gerestylde woning zien en tijdens een bezichtiging hevig teleurgesteld zijn omdat de werkelijke situatie heel anders is. Wees dus eerlijk!”
‘Computer kan de waarde niet schatten’
6. Online woningcalculatie bieden
Je ziet ze bijna op elke site van een makelaar-taxateur of hypotheekverstrekker: een online woningcalculator. Wat is mijn huis waard? In enkele stappen weet iemand wat de waarde van zijn huis is. Wordt daarmee een taxatierapport overbodig en bespaart dit de makelaar-taxateur zeeën van tijd? “Nee, absoluut niet”, stelt de Gooise makelaar. “Een computer kan op dit moment nog niet de waarde van een woning reëel schatten, omdat de waarde niet 100% objectief is. De smaak van de kandidaat-koper speelt bijvoorbeeld ook een rol van betekenis. Een paarse keuken met messing kranen drukt bijvoorbeeld de waarde naar beneden.”
‘VR-bril werpt een drempel op’
7. Virtuele bezichtigingen
Virtual reality wordt steeds meer toegepast in de vastgoedwereld. Vooral bij de configuratie van een nieuwbouwwoning is het inmiddels een veelbeproefd recept. Maar in het aankoopproces van bestaande woningen ziet Ellen Mouthaan een beperkte rol weggelegd voor VR. “Ik was laatst bij een makelaarscongres in New York en daar is VR niet zo’n hot-item meer. Het opzetten van zo’n VR-bril werpt een drempel op voor veel woningzoekers. Niets weegt op tegen een fysieke bezichtiging, met ondersteuning van de makelaar, zo is mijn ervaring. Het is ook niet leuk om in je eentje virtueel een woning te bezichtigen, lijkt mij.”
‘Maakt verkoopproces een stuk transparanter’
8. Online bieden op woningen
De NVM werkt momenteel aan een definitieve versie van een online biedplatform, waarbij de inschrijvers per opbod een bieding uitbrengen. Ongeveer 40 NVM-makelaarskantoren in Nederland doen aan de pilot mee.
Mouthaan ziet zeker heil in dit online biedsysteem. “Het maakt het verkoopproces een stuk transparanter en past uitstekend in een woningmarkt waarbij de vraag het aanbod overstijgt. Als dat niet het geval is, wordt een online biedsysteem een stuk minder interessant. Ik zou dus gebruik maken van dit instrument als er genoeg belangstellenden zijn. In dat geval kan de makelaar veel tijd besparen.”
‘Huisbezitter wil liever ontzorgd worden’
9. Digitaal woningpaspoort
In Vlaanderen is de digitale woningpas ingevoerd. Bij de (ver)koop of (ver)huur van een woning wordt een gratis pas beschikbaar gesteld aan de huisbezitter, die een heleboel informatie over de woning bundelt en daarmee een hoop papierwerk voorkomt. In de pas staat administratieve informatie over de woning, de ligging, het energielabel en data over de woonomgeving. Eigenaren kunnen geïnteresseerde kopers toegang verlenen tot de woningpas. De paseigenaar kan straks ook zelf informatie toevoegen, bijvoorbeeld foto’s en dergelijke.
Ellen Mouthaan slaakt een zucht: “Het klinkt mooi, zo’n digitaal woningpaspoort, maar de informatie moet jaarlijks worden bijgehouden en gecontroleerd. Ik zie dat een woningeigenaar die eens in de zeven jaar verhuist niet zomaar trouw elk jaar doen. Ik hoor burgers zeggen dat ze er wel klaar mee zijn om dit soort dingen zelf te moeten doen. Ze willen liever ontzorgd worden. Dus ja, het kan tijd besparen, maar je moet goed in de gaten houden wat het doel en het belang is voor de woningeigenaar.”
‘Een eerlijk beeld van de woning’
10. Vloggen via social media
‘Last but not least’ zien we moderne makelaars ‘vloggen’ over een woning tijdens een bezichtiging en dit delen op social media. “Wij zijn er zeer actief mee én met succes”, zegt Mouthaan. “We merken dat we kwalitatief betere leads krijgen, omdat mensen het filmpje al gezien hebben en al een beleving en gevoel hebben bij het huis dat ze fysiek willen bezichtigen. Onze makelaars geven een eerlijk beeld van de woning en woonomgeving. We zeggen dus bijvoorbeeld ook dat er nog wat onderhoud te doen is aan een woning en laten dat ook zien.”
Bekijk de vlog van Mouthaan Makelaardij